Blogi

Hiihtäjän elämää, ravitsemustietoa ja vinkkejä kestävyysurheilijoille
Keskiviikko, Elokuu 28, 2019, 12:51

Kuten aiemmassa blogijutussani "Rasva, ystävä vai vihollinen?" Olen kertonut, kala on yksi tärkeimmistä omega-3 rasvahappojen lähteistä. Erilaisia kaloja kannattaa syödä 2-3 kertaa viikossa.  Usein kalan valmistaminen koetaan jostain syystä ongelmalliseksi, vaikka sitä se ei todellakaan ole!

Tarjolla on monenlaisia kalatuotteita. Jos koet hankalaksi vaikka kalan perkauksen, voi kalan ostaa valmiiksi fileroituna ja ilman ruotoja. Itse ostan kalat ja kalatuotteet Iin Kalaliike Kuhalta, jossa ammattitaitoinen henkilöstö auttaa kalan valinnassa ja kala on aina tuoretta. 


Lempiruokani on savustettu lohi ja uunijuurekset. Kuhalla myyjät suolaavat ja lisäävät hiukan sokeria lohifileeseen jo liikkeessä, jolloin lohifile on valmis savustettavaksi noin 3h kuluttua.

Miten se mun lemppariruoka sitten tehdään? 

 

Uunijuureksiin käytän (pellillinen):

 • 5-6 Perunaa
 • 4-6 Porkkanaa
 • 1 Bataatti
 • 2-4 kokonaista punajuurta (ei säilyke)
 • 2 rkl Rypsiöljyä
 • 2-3 rkl Tummaa siirappia tai ruokosokerisiirappia
 • Suolaa
 • Grillausmaustetta
 • Yrttimaustetta

 
Ensimmäiseksi kuoritaan ja lohkotaan kaikki juurekset. Lohkotut perunat laitetaan kulhoon ja lisätään sekaan rypsiöljy, suolaa ja grillausmaustetta. Sekoituksen jälkeen kaadetaan perunat uunipellille tai vuokaan. 


Porkkanat, bataatti ja punajuuret maustetaan siirapilla ja yrttimausteella.

(Vinkki: kannattaa laittaa punajuuret folion päälle tai erilliseen vuokaan, jotta neste ei valu ja värjää muita juureksia)

Laita juurekset 200 asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi.

 

Savulohen valmistus

800g lohta

Kun kala on maustunut noin 3h, huuhdotaan suola nopeasti pois fileen pinnalta.  Savustamisen voi tehdä monella tapaa, mutta yksi helpoimmista on käyttää sähkösavustinta. Nykyisin niitä saa aika edullisesti ja käyttö on todella helppoa. 

Savustimen alatasolle laitetaan savustuslastuja (leppälastua tai omenapuun lastuja makua antamaan). Lisäksi yksi sokeripala, joka antaa kalan pinnalle värin. Savustimessa olevan ritilän päälle laitetaan lohifile ja koko komeus savustimeen ja savustin päälle. 

Vinkki: Kannattaa laittaa leivinpaperi kalan ja ritilän väliin niin ritilä pysyy puhtaanpana.  800g palanen kypsyy noin 30 minuutissa.  Valmis kala kannattaa laittaa vielä foliopakettiin muutamaksi minuutiksi, jotta maku tasaantuu.

Uunijuurekset ja savulohen kruunaa vielä kermaviilikastike.  

 

Helppo kermaviilikastike

 • Purkki kermaviiliä,
 • sinappia,
 • sitruunapippuria,
 • suolaa,
 • juoksevaa hunajaa tai sokeria 
 • (sitruunan mehua)

Nam! :)

 

PS:  Jos liikut Iissä päin, kannattaa ehdottomasti pysähtyä Kalaliike Kuhalla Iin Majakassa, jossa on todella hyvä valikoima monenlaisia kalatuotteita. Mun lemppari on ehdottomasti lohinyytit. Käykääpä tsekkaamassa.

Uunijuurekset maistuvat kalan kanssa. Kokeile erilaisia mausteita, mutta yleensä yksinkertainen ja puhtaat maut toimivat parhaiten!


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
10.7.2018
Ajatuksia viime kaudesta ja tästä hetkestä

Tänään lepopäivän kunniaksi hain inspiraatiota blogin aloittamiseen. Vielä en osaa sanoa, kuinka tiheään tulen tänne kirjoittelemaan, mutta todennäköisesti säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun siltä tuntuu. 😁 Ehkä luontevin tapa on aloittaa kertaamalla mun ajatuksia viime kaudesta ja tästä hetkestä...

Viime kausi oli todella haasteellinen. Kesällä kaikki tuntui menevän tosi hyvin ihan syksyyn saakka, kaikki tekeminen oli tosi helppoa ja kehitystä tapahtui paljon. Olin reippaasti elämäni parhaimmassa kunnossa testien perusteella. Kuitenkin juuri ennen kisakauden alkua lokakuussa huomasin, että kaikki ei enää ollukaan ihan kohdallaan. Sykkeet laahasi korkealla ja askel oli melko raskas. Siinä kohtaa päätettiin valmentajani kanssa, että kisakauden aloitusta pitää siirtää myöhemmäksi ja harjoitella vain kevyesti muutaman viikon verran. Tilanne ei kohentunut juurikaan koko alkutalven aikana, ehkä pientä muutosta parempaan oli havaittavissa kisojen perusteella. Myöhemmin helmikuussa tulokset alkoivat paranemaan ja ajattelin että jes eiköhän ylirasitus ole nyt lapioituna housuista pois. Mietin, että pääsisin harjoittelemaan normaalisti, ja kisa kisalta parantamaan tuloksia. Olihan tärkeimmät ja parhaimmat kisat vasta tulossa. Tämä toimi muutaman viikon ajan, kunnes maaliskuussa homma karahti uudestaan pahasti ojan pohjalle, ja ehkä vielä vähän syvemmälle kuin syksyllä. Selkeitä ratkaisuja oli pakko tehdä ja alotin maaliskuun alusta totaalisen levon parin kuukauden ajaksi. Se olikin ainut ja oikea ratkaisu siihen paikkaan.

Paljon pohdiskelin talven aikana, mitä tehtiin väärin, miten ongelmilta olisi vältytty ja miten voin jatkossa olla parempi ja välttää virheet. Edelleenkin viime syksyn ja talven sukellus on hieman mysteeri, mutta toisaalta tiedän selkeitä tekijöitä, mitkä johti ylirasitukseen, kuten virheet ravitsemuksessa, stressi ja siihen yhdistetty kova treeni.  Asiasta voisin kirjoittaa oman postauksen myöhemmin, koska aihe on sen verran laaja... Vaikka viime talvi oli haasteellinen ja tulosten valossa huono, tapahtui talven ja kevään aikana paljon hyviä juttuja: asioita, joita ei olisi ehkä tapahtunut ilman konttaamista kisaladuilla. 😊

”Huomasin, että minulla on aina valinnan mahdollisuuksia, ja toisinaan kyse on vain asenteen valinnasta.” — Judith Knowlton

Toukokuun alusta alotin normaaliin tapaan uuden treenikauden. Tällä kertaa hieman maltillisemmin kuin edellisinä vuosina. Korkean motivaation omaavana urheilijana olisi kiva vetää kovaa ja paljon jo heti toukokuussa, mutta varsinkaan mun tilanteessa se ei olisi ollut kovin kannattavaa. Pikku hiljaa nousujohteisesti kohti talvea. Kokeilen sitä mieluusti tällä kertaa. 😁 Suurimmaksi osaksi kesä on mennyt ja menee mulla edellisvuosien tapaan Vuokatissa ja kotona Iissä. Viimeisten viikkojen aikana on tuntunut, että reenit tarttuu taas ja hommat rullaa niinkun pitää. Vuokatissa on huiput olosuhteet ja nautin siellä treenaamisesta. Kotona on taas hyvä ottaa iisimmin ja kääntää ajatuksia vähän muuhunkin kun urheiluun. Tällä hetkellä olen taas kotona käymässä puolentoista viikon verran ennen seuraavaa Vuokatin reissua...

Nautitaan auringosta, lämpimistä ilmoista ja treeneistä. Kivaa kesää kaikille! ☀️😊
- Aija
 Woo®
Copyright (C)2019 Aija Söyrinki All Rights Reserved.
Osumalaskuri: 133572