Kuten aiemmassa blogijutussani "Rasva, ystävä vai vihollinen?" Olen kertonut, kala on yksi tärkeimmistä omega-3 rasvahappojen lähteistä. Erilaisia kaloja kannattaa syödä 2-3 kertaa viikossa. Usein kalan valmistaminen koetaan jostain syystä ongelmalliseksi, vaikka sitä se ei todellakaan ole!
Tarjolla on monenlaisia kalatuotteita. Jos koet hankalaksi vaikka kalan perkauksen, voi kalan ostaa valmiiksi fileroituna ja ilman ruotoja. Itse ostan kalat ja kalatuotteet Iin Kalaliike Kuhalta, jossa ammattitaitoinen henkilöstö auttaa kalan valinnassa ja kala on aina tuoretta.
Lempiruokani on savustettu lohi ja uunijuurekset. Kuhalla myyjät suolaavat ja lisäävät hiukan sokeria lohifileeseen jo liikkeessä, jolloin lohifile on valmis savustettavaksi noin 3h kuluttua.
Uunijuureksiin käytän (pellillinen):
Ensimmäiseksi kuoritaan ja lohkotaan kaikki juurekset. Lohkotut perunat laitetaan kulhoon ja lisätään sekaan rypsiöljy, suolaa ja grillausmaustetta. Sekoituksen jälkeen kaadetaan perunat uunipellille tai vuokaan.
Porkkanat, bataatti ja punajuuret maustetaan siirapilla ja yrttimausteella.
(Vinkki: kannattaa laittaa punajuuret folion päälle tai erilliseen vuokaan, jotta neste ei valu ja värjää muita juureksia)
Laita juurekset 200 asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi.
800g lohta
Kun kala on maustunut noin 3h, huuhdotaan suola nopeasti pois fileen pinnalta. Savustamisen voi tehdä monella tapaa, mutta yksi helpoimmista on käyttää sähkösavustinta. Nykyisin niitä saa aika edullisesti ja käyttö on todella helppoa.
Savustimen alatasolle laitetaan savustuslastuja (leppälastua tai omenapuun lastuja makua antamaan). Lisäksi yksi sokeripala, joka antaa kalan pinnalle värin. Savustimessa olevan ritilän päälle laitetaan lohifile ja koko komeus savustimeen ja savustin päälle.
Vinkki: Kannattaa laittaa leivinpaperi kalan ja ritilän väliin niin ritilä pysyy puhtaanpana. 800g palanen kypsyy noin 30 minuutissa. Valmis kala kannattaa laittaa vielä foliopakettiin muutamaksi minuutiksi, jotta maku tasaantuu.
Uunijuurekset ja savulohen kruunaa vielä kermaviilikastike.
Nam! :)
PS: Jos liikut Iissä päin, kannattaa ehdottomasti pysähtyä Kalaliike Kuhalla Iin Majakassa, jossa on todella hyvä valikoima monenlaisia kalatuotteita. Mun lemppari on ehdottomasti lohinyytit. Käykääpä tsekkaamassa.